Az élet futó kaland...
Kelj fel és... fuss!

2009. október 3., szombat

Fut-turizmus


Kísérletező blogger, viszont gyakorló dzsogger vagyok, sok-sok lépéssel a lábamban.

A fut-turizmust - úgy tudom - én találtam ki.


Nekifutok a tájnak, érzésre tájolom magam, érzés után haladok. Kevés holmi van nálam, mert csak lötyög rajtam, foglalja a kezem. Követem a turista-jelzéseket, vagy letérek az útról, befutok a csalitosba, megyek az orrom után. Mindig - mindig - elérek egy olyan helyre, ahol érdemes megállni, körülnézni.

Sosem futok teljesítményből. Ha emberekkel találkozom, megállok beszélgetni. Ha befutok egy faluba, sétálósra veszem, leülök a kocsmaasztalhoz. Megállok, ha őzet, szarvast látok, elheverek egy napsütötte réten. Olykor végigpásztázom a lábam szárát, nem akaszkodott-e rám kullancs. Forrásnál mindig időzöm. Élvezem, hogy szakad rólam a verejték, és azt is, ha hűvös szél libabőrözi a hátam. Szép, mikor a szél ijesztően csikorgatja az egymáshoz szorult fatörzseket. Jó átélni a természet erejét, ha szakad az eső, zeng az ég.

Ez a fut-turizmus.
Futva jelen lenni a tájban, jelen lenni egy olyan távolság-kiterjedésben, ami sétálva nem megélhető, olyan szabadsággal, ami kerékpárral nem megvalósítható, olyan erőkifejtéssel, amely tisztán kirajzolja az állóképesség határait, olyan sebességgel, ami egy kicsit közelít az állatok mozgásvilágához, olyan nyugalomban, amellyel a természet befogad és olyan kötetlenséggel, amely nem ismeri a teljesítmény és a siker gerendáit, hanem csak a megfigyelés, szemlélődés lebegését.

Kísérlet járja be Európát...


Tanuló blogger vagyok.
Ez az első bejegyzésem.

Kísérletet hajtok végre. Így tudok legjobban tanulni, menet közben. Ha valaki szeretne tanítani, szóljon, megköszönök minden útmutatást. Később kamatoztatni fogom az így szerzett tudást egy másik, harmadik napló megalkotása révén.

Azért nézek ki egy csészéből a dzsíméjles magamról-ból, mert szeretem a teát, és én is sokat nézek teába, és ez egy igen jó kép.


A fénykép fény és kép. Emlék arról, milyenek voltak akkor a fényviszonyok, amikor a képet láttam. Még egy kép is csak kísérlet, kísérlet annak megőrzésére, ami megőrizhetetlenül elhalványul, kihuny, továbbsuhan. Ezért futok szívesen. Együtt suhanok a suhanással - képtelen állandóságot hozva létre. Jöjjön akkor a lényeg.